Cum alegi culoarea potrivita pentru perdelele si draperiile din casa ta?

Ghid marimi

Pentru orice incapere principalele elemente care atrag privirile si care definesc personalitatea si stilul celui care locuieste acolo sunt mobilierul, perdelele si draperiile. In ceea ce priveste schema de culori care predomina, aceasta ne poate afecta starea de spirit si starea psihica, in general. Astfel ca, alegerea culorilor pentru perdele si draperii reprezinta un pas important la tot ceea ce inseamna decorarea intregii camere si atmosfera pe care vrem sa o transmitem, insa, inainte de toate, trebuie sa stim exact si ce efect ar putea avea fiecare culoarea asupra psihicului tau.

Inainte de a incepe….

Inainte de a face acest pas in alegerea culorilor pentru perdelele si draperiile tale, trebuie sa evidentiem cateva aspecte importante care te-ar putea ajuta sa iei o decizie cu privire la culoarea care se potriveste cel mai bine caminului tau.

  • Tine cont de culoarea peretilor, podelelor, covoarelor si mobilierului;
  • Doar un element poate sa fie vedeta camerei, in timp ce restul trebuie sa fie doar un plus minunat pentru intregul decor;
  • Daca o camera are culori vii pe perete sau podea, cel mai bine ar fi sa alegi perdele care pe un ton neutru sau invers.

Ce reprezinta fiecare culoare?

ROSU

Culoarea rosie are o intensitate aparte ce stimuleaza energia, crescand, totodata, entuziasmul. Fiind un stimulet puternic, perdelele/deraperiile rosii sunt recomandate atat pentru bucatarie cat si pentru zona de luat masa, dar si dormitor. Totusi, este important de stiut ca aceasta culoare poate stimula cresterea apetitului, asadar, daca aveti probleme cu greutatea este recomandat sa o evitati in bucatarie.

PORTOCALIU

Aceasta culoare este cea care iti va creea un sentiment de confort si iti va reda pofta de viata, fiind recomandata pentru spatiile comune unde se reuneste familia. Portocaliul este potrivit, in special, pentru bucatarie, deoarece imbunatateste digestia. Cu toate acestea, perdelele portocalii nu sunt recomandate in dormitor pentru ca sunt prea vibrante.

GALBEN

La fel ca portocaliul, aceasta culoare este asociata cu prietenia, energia pozitiva si vitalitatea. Daca vrei sa-ti faci invitatii sa se simta mai confortabili si deschisi sa comunice, decoreaza-ti camera de zi cu perdele/draperii galbene. Folosita in doze moderate in decorul casei tale, aceasta culoare poate schimba cu totul starea de spirit a intregii familii.

VERDE

Draperiile verzi sunt perfecte pentru dormitor pentru ca aceasta culoare relaxeaza cel mai bine, ajuta la un somn bun si profund si, totodata, face ca incaparea sa para mai spatioasa. Cu toate acestea, verdele nu este o culoare potrivita pentru toata lumea, deoarece ar putea deveni un element perturbator daca predomina in incapere.

TURCOAZ

Turcoazul ajuta la stabilirea armoniei interioare si contribuie la calmarea celor din jur. Astfel, aceasta culoare se potriveste cel mai bine in camera unde doriti sa va relaxati si sa va recuperati dupa o zi grea de munca.

ALBASTRU

Nuantele de albastru sunt pasnice si ajuta la combaterea insomniei si a anxietatii, precum si la cresterea gradului de relaxare si de liniste. De aceea, este indicat sa folosesti aceasta culoare pentru perdelele/draperiile din zona de lucru, cat si in dormitor.

MOV

Culoarea mov are un efect calmant potrivindu-se cu alte elemente viu colorate ale camerei. Totodata, va mentine energizat pe intreaga durata a zilei si va va imbunatati starea de spirit.

MARO

Nuantele de maro/crem ofera o atmosfera intima si confortabila caminului tau. Aceasta culoare te va ajuta sa te concentrezi mai bine, dar necesita accente interioare luminoase, astfel incat camera sa nu para plictisitoare si lipsita de viata.