Calcul corect pentru dimensiuni draperii si perdele

Calcul dimensiuni perdele si draperii - cum se masoara draperiile si perdelele

Primul pas pe care trebuie sa-l faci inainte de a comanda draperiile si perdelele pe care ti le doresti pentru caminul este sa te asiguri ca ai dimensiunile corecte. Asa cum vei vedea in continuare, calculul corect pentru materialul necesar este foarte simplu, folosind o ruleta metalica cat mai precisa:

LUNGIMEA PERDELEI/DRAPERIEI = LUNGIMEA GALERIEI/SINEI

Pentru a afla de cat material ai nevoie pentru perdea/draperie, masoara lungimea galeriei si a sinei si calculeaza astfel:

  • RECOMANDAT: In cazul perdelelor standard, lungimea se calculeaza astfel: 2.5 x lungimea galeriei/sinei;
  • In cazul perdelelor mai subtiri, pentru a asigura falduri mai bogate, lungimea se calculeaza astfel: 3 x lungimea galeriei/sinei;
  • In cazul perdelelor mai groase lungimea se calculeaza astfel: 2 x lungimea galeriei/sinei;
  • In cazul draperiilor, lungimea se calculeaza astfel: 2 x lungimea galeriei/sinei.

De cele mai multe ori, perdeaua va fi confectionata dintr-o parte intreaga, iar draperia din 2 parti egale. Nu uita sa mentionezi acest lucru in configuratorul de pret atunci cand plasezi comanda.

Exemplu: Daca sina/galeria are 3m lungime, vei avea nevoie de 7.5 m de material pentru perdea si draperie (2.5 x 3m). Cu cat iti doresti sa fie mai bogata perdeaua sau draperia, cu atat creste necesarul de material.

INALTIMEA PERDELEI/DRAPERIEI = INALTIMEA TAVAN-PODEA

Inaltimea finala a perdelei/draperiei este determinata de inaltimea la care este montat sistemul de prindere. Aceasta se masoara de la sistemul de prindere (tija, sina etc) pana in podea.

Pentru zona de dormitor, iti recomandam ca perdeaua si draperia sa atinga podeaua, iar in zona de living, perdeaua si draperia ar trebui sa ajunga pana la maximum 1 cm fata de podea. De asemenea, inaltimea perdelei trebuie sa fie egala sau mai scurta cu un cm fata de inaltimea draperiei.

In functie de sistemul de prindere pentru care ai optat, iata cum se face calculul corect.

Ghid marim - calcul perdele si draperiii

Galeria este montata pe tavan, tip sina

Din inaltimea totala calculata din tavan pana in podea se scad 3 cm si rezulta inaltimea totala a perdelei si a draperiei. Spre exemplu, daca dimensiunea din tavan pana in podea este de 2.70 cm, atunci inaltimea totala pe care o vei comanda este de 2.67 cm.

Galeria este din lemn, montata pe perete

In acest caz, masurati inaltimea din fiecare bara pentru ca la unele galerii de lemn exista diferente de inaltime intre bara din fata pentru draperii si bara din spate pentru perdea. Astfel, daca perdeaua este pe rejansa se vor scade 3 cm, iar daca este pe inele, se vor scade 4 cm.

Galeria inca nu este montata

Pentru a stabili punctele unde vei monta galeria si, respectiv, inaltimea perdelei/draperiei, iata ce trebuie sa faci:

  • Masoara inaltimea incaperii, din tavan pana la podea;
  • La 10-15 cm in jos fata de tavan vei monta galeria.

Exemplu: Daca inaltimea incaperii este de 2.60 cm, scazi cei 0.15 cm (distanta la care se monteaza galeria) si cei 3 cm de mai sus si vor rezulta 2.47 m = inaltimea totala a perdelei/draperiei.

ALTE RECOMANDARI

  • Atunci cand masori cadrul ferestrei unde urmeaza sa pui galeria, respectiv perdeaua sau draperia, iti recomandam sa adaugi stanga-dreapta inca 15-30 cm la calculul galeriei;
  • Daca alegi o perdea uni, iti recomandam ca draperia sa aiba anumite insertii sau sa fie cu model;
  • Masoara lungimea galeriei intre capetele decoratie ale acesteia.